Източник: Медиана“ Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с

...
Източник: Медиана“ Мненията на анкетираните определят, че партия ГЕРБ води с
Коментари Харесай

„Медиана“: 8-9 партии влизат в 48-ото НС при много ниска избирателна активност

.

Източник: „ Медиана “

 

Мненията на интервюираните дефинират, че партия ГЕРБ води с близо 6% пред „ Продължаваме Промяната “ .

 

Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ се борят за трето, четвърто и пето място с изравнени позиции, по данни от проучването.

 

„ ИТН “ резервира опциите си за посланичество в Народното събрание, дружно с „ Демократична България “ и „ Български Възход “ .

 

Партията „ Изправи се БГ “ е покрай 4-процентната преграда и може да бъде деветата партия в новия парламент.

 

Данните от проучването демонстрират, че резултатите от изборите ще се дефинират не толкоз от предизборната политическа борба сред партиите, а от икономическите разтърсвания в обществото. Наблюдаваме извънредно засилена тревога във връзка с персоналното материално богатство, вероятностите пред страната и страхове за идната зима и непосредственото бъдеще. 

 

В изследването близо 70 на 100 от хората споделят, че в последната година материалното им състояние се е влошило. 40 на 100 считат, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в идните месеци, а 20% са уверени, че ще могат да се оправят безпроблемно с тези разноски.

 

Засега данните дават съображение да се чака доста ниска изборна интензивност на идните избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% декларират, че твърдо ще гласоподават още веднъж. Същевременно не се следи активизация измежду тези, които преди не гласоподаваха. Може да се чака, че пред урните на тези избори ще застанат към 2,2 милиона гласоподаватели.

 

Рейтингът на политиците пък е както следва:

 

Най-харесват от българското общество остава президентът Румен Радев с 52%. Втори е водачът на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов с 25 на 100. След него се подреждат Стефан Янев /22%/, Корнелия Нинова /20%/ и някогашният министър председател Кирил Петков /17%/. След тях е Мая Манолова с 17 на 100. 15% събира някогашният финансов министър Асен Василев . 14 на 100 харесват Христо Иванов , а 13% от интервюираните избират Слави Трифонов .

 

Изследването е извършено от 30 август до 4 септември сред  1008 души и е финансирано от социологическата организация „ Медиана “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР